Män som förstör kvinnor

 Igår, den 25 november, var det den Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Att det behövs en sådan dag är i sig mycket skrämmande - och värre blir det. Det har visat sig att den vanligaste dödsorsaken för flickor, tjejer, kvinnor, damer eller tanter mellan 16 och 44 år är våld. Våld och övergrepp är alltså vanligare än cancer, trafikolyckor och t.o.m. krig.

Jag kommer då osökt att tänka på vanligaste dödsorsaken i God Bless America - skjuten med någon form av vapen. Här drar de flesta raka paralleller mellan otroligt liberala vapenlagar - men också den snedvridna frihetssynen som finns på andra sidan Atlanten där friheten att få bära vapen och försvara sig själv skattas högre än den riktiga friheten, rättigheten att leva.

Men tillbaka till våldet då. Vad beror detta på?

 Det sägs också att detta våld har ökat. Det synliga, det anmälda våldet alltså. 2007 anmäldes över 26 000 våldsbrott mot kvinnor. Det är kring 70 brott varje dygn, 3 stycken varje timma, dygnet runt, året om. Men egentligen är det otroligt mycket mer  - det sägs att dessa siffror motsvarar ungefär 20% av verkligheten och hur stor siffran blir då är fruktansvärd och svindlande.

För det är inte bara en siffra, statistik på ett papper i en rapport. Det är levande kvinnor, människor av kött och blod med hjärta och själ. Det är alla runt omkring, oroliga föräldrar, förstörda barn och bekymrade vänner.

Men varför går hon inte då? 

svaret på den frågan kan vara komplicerat och väldigt långt att förklara.
Den frågan som jag verkligen vill ha svar på är

Varför går inte han?

När han märker vad som händer - när han förstår sitt problem, när han inte längre kan hantera sin ilska, sina känslor och sina svårigheter.
När tusentals kvinnor inte vågar gå ut på kvällen utan att hålla nyckeln i krampaktigt grepp. Fingrarna vitnade kring telefonen redo att försvara sig så fort någon närmar sig. 
När andra killar eller män måste ursäkta sig och aldrig kan kontakta en främmande tjej eller kvinna av rädsla för att bli stämplad våldtäktsman.
När en mamma förmår sin dotter att byta till en längre kjol innan hon ska gå ut, eller när tjejkompisarna har telefonkedjor för att veta att alla kommit hem med livet i behåll.

Varför går inte H A N ???

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0